Fundusze Unijne

Ogranicz cukier w diecie

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą występującą u 5–6% populacji. Cukrzyca typu 2, która dotyczy około 90 proc. wszystkich przypadków cukrzycy, prowadzi do licznych powikłań i średnio skraca życie o około 4–6 lat. W Polsce na cukrzycę choruje około 2,5 mln ludzi, ponad 750 tys. z nich jeszcze o tym nie wie i w związku z tym nie są leczeni.

Mimo, że choroba ta towarzyszy ludzkości od tysiącleci, wraz z postępem cywilizacyjnym zbiera coraz większe żniwo. Nie możemy zmienić swojego wieku i predyspozycji genetycznych sprzyjających rozwojowi cukrzycy. Jednakże istnieje wiele innych czynników, na które mamy wpływ. Aktywność fizyczna, utrzymanie prawidłowej wagi ciała, nawyki żywieniowe to najważniejsze z nich, od których powinniśmy zacząć.

 

Ważne jest, aby codzienna dieta była zbilansowana, co oznacza, że powinna dostarczać organizmowi właściwą ilość energii oraz niezbędnych składników pokarmowych. Prawidłowo zbilansowany posiłek musi zawierać odpowiednią porcję węglowodanów (45-55%), białka (20-25%) i tłuszczu (25-30%). Jak podaje WHO zalecana dzienna dawka spożycia cukru wynosi u osoby dorosłej max. 60 g (ok. 18 kostek cukru), zaś u dziecka max. 25 g (ok. 8 kostek cukru).

Specjaliści Team Prevent Poland, w ramach organizowanych Dni Zdrowia poświęconych racjonalnemu odżywianiu, dostarczą Państwa pracownikom niezbędnych informacji w zakresie właściwej diety czy zmiany nawyków żywieniowych. Dodatkowo przeprowadzone badania, pomiary oraz prezentacje zmotywują pracowników do świadomego i zdrowego stylu pracy i życia.

Udostępnij na Facebooku
Udostępnij w LinkedIn