Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

Żywność kontra rak (Webinar)

21 października 14:30 - 16:00

Bezpłatny

Zapisz się

Zapraszamy do rejestracji na szkolenie!

Tribe Loading Animation Image

W obecnych czasach w zawrotnym tempie zwiększa się ilość osób, u których diagnozuje się nowotwory. Zgodnie z prognozami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w ciągu najbliższych 15-20 lat na świecie podwoi się liczba nowych zachorowań. Przyczyną tego w dużej mierze jest prowadzenie niezdrowego trybu życia, w tym niewłaściwej i nieprawidłowo zbilansowanej diety. Jak pokazują liczne badania naukowe, świadome komponowanie posiłków, może mieć wpływ na polepszenie tego niekorzystnego rokowania. Webinar przeznaczony jest dla wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się jak wypracować zdrowe nawyki żywieniowe, by przeciwdziałać powstawaniu nowotworów? Co jeść,  a czego unikać, by długo cieszyć się zdrowiem?

Obecne statystyki wykazują, że nawet czterdzieści procent zachorowań na nowotwory może być przyczyną błędów żywieniowych. A więc można im było zapobiec stosując się do zasad prawidłowego żywienia.

Program szkolenia:

  • Słów kilka o raku-czyli czym jest i jak powstaje?
  • Źródła pochodzenia czynników rakotwórczych.
  • Czy świadomy styl życia może wpłynąć na indywidualne zachorowanie na raka?
  • Kancerogeny w pożywieniu
  • Produkty żywnościowe i składniki żywności zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory
  • Diety o właściwościach przeciwnowotworowych. Praktyczne wskazówki żywieniowe.
  • Lepiej zapobiegać niż leczyć. Najnowsze zalecenia ekspertów.

 

Dominika Nawrocka-Musiał

Specjalista ds. Promocji Zdrowia w SQD Alliance

Biolog i dietetyk, dr nauk medycznych w dziedzinie Biologia Medyczna ( w swojej pracy badała wpływ żywności funkcjonalnej na komórki nowotworowe). Współautorka publikacji naukowych z zakresu chemioprewencji i alternatywnych metod leczenia nowotworów, wieloletni wykładowca na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Jest zwolenniczką tezy, iż przez świadome podejmowanie działań zmierzających do kształtowania właściwych nawyków żywieniowych i prozdrowotnego stylu życia, można znacznie wpłynąć na zminimalizowanie zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi. W swojej działalności zawodowej kieruje się przesłaniem Hipokratesa, który już ponad 2000 lat temu mawiał „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem“.

Szczegóły

Data:
21 października
Czas:
14:30 - 16:00
Koszt:
Bezpłatny
Wydarzenie kategoria:

Organizator

Szkolenia OHS
Telefon:
+48 32 326 30 08
Email:
szkolenia.ohs@sqda.pl