Edukacja żywieniowa w pracy jest jednym z elementów promocji zdrowia, na którą coraz częściej stawiają świadomi pracodawcy. Słusznie, ponieważ to od zdrowego odżywiania w dużej mierze zależy nasze zdrowie. Dlaczego jeszcze warto zainwestować w kampanie żywieniowe dla pracowników i co może zyskać na tym pracodawca?
Na czym polega edukacja żywieniowa?
Edukacja żywieniowa, zgodnie z definicją zawartą w „Podstawach nauki o żywieniu” H. Gertiga i J. Gawęckiego, to długotrwały proces, który polega na systematycznym przekazywaniu wiedzy o żywieniu i żywności. Wiedza ta oparta jest z kolei na sprawdzonych, aktualnych wynikach badań naukowych. Edukacja na temat żywienia może być wprowadzona w placówkach szkolnych czy też przedszkolnych. Może także być upowszechniana w mediach (radiu, telewizji, prasie, internecie), albo dzięki innym formom przekazu.
Należy zaznaczyć przy tym, że wspomniana edukacja nie polega jedynie na przekazywaniu teorii. Chodzi także o wykorzystanie wiedzy w sposób użyteczny dla swoich potrzeb, poprzez dokonywanie wyborów, podejmowanie decyzji oraz działań, które mają wpływ na nasze zdrowie, jego poprawę bądź wzmocnienie.
Jeżeli nabywamy wiedzę o prawidłowym odżywianiu w sposób systematyczny i stały, ukształtują się u nas właściwe postawy i umiejętności. Ma to w rezultacie pozytywny wpływ na zdrowie również młodszych pokoleń.
Dlaczego warto przeprowadzać kampanie żywieniowe w pracy?
Przeprowadzanie kampanii o tematyce zdrowego odżywiania wśród pracowników przynosi korzyści zarówno dla osób zatrudnionych w firmie, jak i dla pracodawcy. Czy wiesz, co możesz zyskać, organizując działania dotyczące edukacji żywieniowej w swojej firmie?
Zdrowe odżywianie ma wpływ na wydajność pracowników
Osoby świadome tego, co i w jakich proporcjach jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem, są bardziej wydajne w pracy. Do takiego wniosku doszła grupa badaczy z organizacji Health Enhancement Research Organization (HERO). Z badań wynika, że pracownicy, którzy regularnie spożywają zdrowe, zbilansowane posiłki, osiągają aż o 25% większą wydajność podczas wykonywania swoich zadań w pracy. Nie ma w tym nic dziwnego. Mózg i układ nerwowy człowieka potrzebują do prawidłowego funkcjonowania witamin i mikroelementów dostarczanych z pożywieniem. Dzięki temu możliwe jest lepsze skupienie się na wykonywaniu powierzonych zadań.
Większa odporność na choroby to mniejsza absencja chorobowa w pracy
Dobry program edukacji żywieniowej zaprocentuje w postaci większej odporności na choroby u pracowników. Osoba regularnie dostarczająca sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych jest mniej podatna na zachorowania, a jej układ odpornościowy szybciej zwalcza zagrożenia. Udowodniono, że stosowanie się do zasad zdrowego odżywiania może zmniejszać zachorowalność na nowotwory. Obecnie wiadomo już, że za ok. 40% zachorowań na nowotwory odpowiada niezdrowy styl życia i niewłaściwe odżywianie. Dlatego tak istotne jest edukowanie na temat zdrowego odżywiania i diety antynowotworowej.
Dbając o właściwy poziom edukacji żywieniowej pracowników, przyczyniamy się do zmniejszenia zachorowalności, co z kolei skutkuje mniejszą absencją chorobową. Dzięki temu zyski firmy rosną, a my nie borykamy się brakami kadrowymi. Edukacja żywieniowa w pracy to zatem doskonała inwestycja.
Rozsądny jadłospis, czyli zdrowe odżywianie w walce z nawagą
Dobrze skomponowana dieta nie tylko pomaga w zapobieganiu chorobom. Jest też pomocna w walce z nadwagą. Nadwaga i otyłość prowadzą z kolei do zwiększonej zachorowalności. Sprzyjają nowotworom, chorobom metabolicznym, układu krążenia oraz układu mięśniowo-szkieletowego. Nadmiernie obciążony układ ruchu narażony jest zmiany zwyrodnieniowe. Nadwaga i otyłość w konsekwencji doprowadzają do zwiększonej ilości zwolnień chorobowych z pracy.
Edukując pracowników na temat zdrowego odżywiania, warto zaprezentować im również gotowe przepisy, które pomogą im w walce z nadwagą. Takie jadłospisy powinny zawierać zamienniki niezdrowych produktów, które pozwolą na spożywanie odpowiedniej ilości energii i jednoczesne unormowanie masy ciała.
Odporność na stres a zdrowe odżywianie
W wielu pracach odporność na stresujące sytuacje jest nie do przecenienia. Jednym ze sposobów walki ze stresem, jest właśnie zbilansowana, zdrowa dieta antystresowa. Pozytywny wpływ zdrowej diety na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego człowieka jest faktem potwierdzonym badaniami. Dzięki diecie bogatej w składniki mające dobroczynny wpływ na układ nerwowy pracownicy lepiej radzą sobie z emocjami i są bardziej odporni na skutki stresu, którego doświadczają w pracy lub w życiu prywatnym.
Odpowiedzialny pracodawca dba o edukację zdrowotną w pracy
Każde działanie mające na celu dbałość o zdrowie i dobre samopoczucie u pracowników sprawia, że pracodawca postrzegany jest jako odpowiedzialny. Wpisują się w to różnego rodzaju eventy zdrowotne, akcje uświadamiające oraz edukacja zdrowotna dotycząca profilaktyki najczęściej występujących chorób.
Obecnie coraz więcej pracodawców ma wiedzę na temat odpowiedzialnego biznesu i interesuje się akcjami prozdrowotnymi, skierowanymi do pracowników. Zyskuje na tym wizerunek pracodawcy, a u pracowników wzrasta przywiązanie do firmy, motywacja do wykonywania obowiązków służbowych oraz zaangażowanie.
Edukacja żywieniowa w pracy – jak to zorganizować?
Edukując na temat zdrowego odżywiania, dobrze jest sięgnąć po rozwiązania takie jak szkolenia dla pracowników, kampanie informacyjne, webinary czy filmy edukacyjne. Materiały edukacyjne dotyczące zdrowia powinny być ogólnodostępne dla pracowników.
Najważniejsze jest, aby formę przekazu i kanały dotarcia dostosować do tego z jaką grupą pracowników mamy do czynienia, jaki rodzaj pracy wykonują, z czym się zmagają w danym temacie. M.in. właśnie na te pytania warto sobie odpowiedzieć przed rozpoczęciem działań. Przystępując do planowania kampanii należy także dokonać dokładnej analizy dotychczas podejmowanych działań, efektów jakie przyniosły. Jednym z pomysłów na edukowanie na temat zdrowego odżywiania jest zorganizowanie w swojej firmie akcji promującej walkę z nadwagą i rozsądne komponowanie jadłospisu.
Jesteś zainteresowany edukacją zdrowotną w pracy? Kampanię żywieniową dla pracowników możesz zorganizować również w swojej firmie. Napisz do nas, a nasz specjalista skontaktuje się z Tobą i doradzi Ci, w jaki sposób to zrobić.