Fundusze Unijne

Jak zwiększyć odporność organizmu i ograniczyć zwolnienia lekarskie?

Wspieraniem odporności interesujemy się szczególnie intensywnie, wraz z nadejściem jesiennej aury. Wzmacnianie układu immunologicznego to jednak długofalowy proces, na który wpływa cały, ogólnie pojęty styl życia. Jak zwiększyć odporność organizmu, by choroby a wraz z nimi również zwolnienia lekarskie w pracy omijały nas z daleka? Sprawdź, na co zwrócić uwagę.

Obniżona odporność organizmu – co ma na nią wpływ?

To właśnie w okresie jesienno-zimowym najczęściej borykamy się z przeziębieniem, grypą, zapaleniem gardła czy zatok. Podatność na infekcje w tym czasie jest pewnego rodzaju sygnałem naszego organizmu. Można wtedy zauważyć, że niektóre osoby szczególnie często chorują, a z kolei inne z dumą prezentują silny układ immunologiczny, ciesząc się dobrym zdrowiem i tym samym nie potrzebując zwolnień lekarskich z pracy.

Mając świadomość, jakie zachowania osłabiają nasz organizm do walki z infekcjami, łatwiej jest korygować i modyfikować codzienne nawyki. Mowa tu szczególnie o tych zachowaniach, które cechują się regularnością i powtarzalnością. Jest to przede wszystkim:

  • stosowanie używek, czyli palenie tytoniu i spożywanie alkoholu,
  • spożywanie żywności wysoko przetworzonej, która jest uboga w wartości odżywcze,
  • znikome spożycie warzyw i owoców.

Udowodniono również, że otyłość oraz niska aktywność fizyczna wpływają na obniżenie odporności organizmu. Należy mieć na uwadze, że stosowanie diet głodówkowych oraz niedowaga również stanowią zagrożenie dla organizmu. Z kolei nadużywanie antybiotyków, zaburza równowagę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, która także jest szczególnie zaangażowana w procesy odpornościowe organizmu.

Jak zwiększyć odporność organizmu?

Zdrowe odżywianie, regularna aktywność fizyczna, higiena snu oraz higiena psychiczna i związane z nią odczuwanie stresu i umiejętność radzenia sobie z nim, efektywny odpoczynek wpływają bezpośrednio na stan układu odpornościowego oraz to, jak radzimy sobie z drobnoustrojami.

Zdrowe odżywianie a odporność organizmu

Podstawą zachowania zdrowia są racjonalne nawyki żywieniowe. To powszechnie znany fakt. W końcu to, co spożywamy, jest jednocześnie pokarmem dla każdej pojedynczej komórki naszego ciała. Tylko wartościowe pod względem odżywczym produkty pozwalają budować silne i zdrowe ciało. Zdrowe odżywianie i zbilansowana dieta mają ponadto wpływ także na naszą efektywność w pracy. Wiedząc o tym, przedsiębiorstwa coraz częściej sięgają po rozwiązania takie jak edukacja żywieniowa w pracy.

Istnieją pewne składniki żywności czy witaminy, które szczególnie rozpatruje się pod względem wzmacniania odporności. Wśród nich warto wymienić:

  • witaminę C – poleca się ją w stanach obniżonej odporności, czyli wtedy, kiedy nasz organizm wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na tę substancję.
  • witaminę D – zgodnie z obecnymi rekomendacjami warto wdrożyć jej regularną suplementację w dawce od 800–2000 j.m./dobę (dawkowanie zależy również od masy ciała) od października do marca lub przez cały rok, jeżeli ilość witaminy D powstającej w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego jest niewystarczająca.
  • czosnek, sok ze świeżej kapusty, cebulę, chrzan, miód (nieogrzany) – produkty te uzyskały miano naturalnych antybiotyków. Warto również zapamiętać, że oprócz tych właściwości, zawierają szereg innych związków, wpływających pozytywnie na organizm.
  • warzywa i owoce – im bardziej kolorowo tym lepiej – różnorodność w tym przypadku świetnie wpisuje się w dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.
  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (NNKT n-3) – znajdują się one w tłustych rybach, takich jak łosoś czy makrela, orzechach włoskich, oleju rzepakowym, ale również w tranie. Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie immunomodulujące (stymulujące układ odpornościowy), dlatego również są szczególnie istotne w kontekście wspierania odporności.

Zbilansowana dieta to również pełnoziarniste produkty zbożowe, chudy drób, jaja, ryby zarówno tłuste jak i chude, fermentowany nabiał (jogurt czy kefir), nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona. Białko jest budulcem naszego organizmu, a co za tym idzie buduje komórki układu odpornościowego, dlatego tak istotne jest spożycie odpowiedniej ilości mięsa, ryb czy nabiału. Pełnoziarniste produkty zbożowe oraz orzechy i nasiona są z kolei źródłem błonnika, który pozytywnie wpływa na stan flory bakteryjnej jelit.

SQDA jak zwiększyć odporność organizmu - edukacja żywieniowa w firmie
Edukacja zdrowotna i żywieniowa dla pracowników

Zdrowie psychiczne i jego wpływ na odporność organizmu

Mówiąc o odporności należy pamiętać, że niezwykle ważne jest również zdrowie psychiczne. Udowodniono, że chroniczny stres, którego wiele osób może doświadczać w pracy, obniża odporność. Dlatego nieefektywne radzenie sobie z nim i bierna postawa w stresujących okolicznościach, sprzyja powstawaniu chorób. W tym przypadku z pomocą przychodzi regularna aktywność fizyczna, jak również efektywny sen i relaks oraz budowanie odporności psychicznej, czyli zwiększanie pewności siebie, a także nauka asertywności i stawiania granic. Ponadto coraz więcej pracodawców decyduje się na zorganizowanie linii wsparcia psychologicznego dla pracowników – możliwość konsultacji ze specjalistą zdrowia psychicznego jest nieoceniona dla zachowania zdrowia psychicznego.

Chcąc zwiększyć odporność organizmu trzeba zadbać zarówno o aspekty dotyczące zdrowia fizycznego jak i psychicznego, skupiając się przy tym nie tylko na zdrowej diecie i aktywności fizycznej, ale również technikach radzenia sobie ze stresem, higienie snu oraz zbudowaniu odporności psychicznej.

W temacie zdrowia oraz tego, co może wpływać na odporność organizmu, warto edukować również w miejscu pracy. Sprawdź, dlaczego warto organizować dni zdrowia w firmie i jakie efekty przynosi wdrażanie edukacji zdrowotnej dla pracowników.

Udostępnij na Facebooku
Udostępnij w LinkedIn